Stiri

25 Iunie 2018
ROBOR creşte din nou, indicele la 3 luni atinge un nou maxim

ROBOR creşte din nou, indicele la 3 luni atinge un nou maxim

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 3,13%, de la 3,09% cât înregistra vineri, nivel care nu a mai fost atins după data de 7 mai 2014, reiese din seriile de date ale Băncii Naţionale a României -...

Sursa: mediafax.ro

16:29h26 Mai 2018

Stomatolog: Copiii din mediul urban, predispuşi afecţiunilor. Lipsa cabinetelor, problemă în rural

Stomatolog: Copiii din mediul urban, predispuşi afecţiunilor. Lipsa cabinetelor, problemă în rural

Copiii din mediul urban sunt predispuşi afecţiunilor dentare, spun specialiştii, din pricina alimentaţiei bogate în zaharuri şi carbohidraţi. La polul opus, copiii din mediul rural au parte de o alimentaţie mai sănătoasă, dar suferă din pricina lipsei cabinetelor stomatologice.

"Având în vedere că prevalenţa este undeva la 1 din 5 copii care prezintă afecţiuni ale dinţilor, iar la adolescenţă acest număr se duce la 1 din 7, caria dentară reprezintă practic cea mai comună afecţiune a dinţilor copiilor, atât pentru dentiţia temporară cât şi pentru cea permanentă. Principalul factor care cauzează caria dentară sunt obiceiurile dentare, aş spune obiceiurile alimentare vicioase, şi atrag atenţia asupra părinţilor care sunt foarte permisivi şi permit copiilor alimentaţia bogată în zaharuri, carbohidraţi şi alimente procesate, respectiv factorul genetic are un rol important dar şi lipsa igienei dentare. Nu în ultimul rând, lipsa prezenţei la stomatolog şi tehnicile de periaj defectuoase", a declarat, pentru MEDIAFAX, Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist în ortodonţie.

Cei mai predispuşi afecţiunilor dentare sunt copiii din mediul urban, pe când cei din mediul rural au o alimentaţie mai sănătoasă, însă nu beneficiază de existenţa cabinetelor stomatologice

"Având în vedere că în mediul rural copiii au acces mai uşor la o alimentaţie mai sănătoasă, prezintă un avantaj. Din punctul de vedere al neidentificării cabinetelor stomatologice în medul rural, care, practic, s-au dizolvat în mediul rural, copiii nu mai au posibilitatea de a ajunge la medicul dentist pentru a-şi rezolva problemelem dentare. Din acest punct de vedere reprezintă un dezavantaj. Cei din mediul urban sunt predispuşi la o alimentaţie mult mai procesată decât cei din mediul rural şi la consum mult mai mic de alimente bogate în calciu care ar favoriza o sănătate dentară în timp foarte bună", a explicat medicul.


Sursa : mediafax.ro
474.37 kb